Jak výkonná kamna zvolit?

Jak výkonná kamna zvolit?

Určení správného výkonu při nákupu nových kamen je velmi důležité.

Krbová kamna či krbové vložky s příliš velkým výkonem, který neodpovídá tepelným ztrátám musí být velice bržděny přivíráním přívodů vzduchu. Tím dochází nedokonalému spalování, nehospodárnému provozu, znečišťování skla dvířek a zanášení spalinových cest. 


Výrobci vždy udávají hodnoty:

  • maximálního výkonu,
  • jmenovitého výkonu nebo
  • orientační vytápěcí schopnosti.

Vytápěcí schopnost = objem prostoru, který jsou kamna schopna vyhřát.


Důležitým činitelem je zde vlastní stavba, kde jsou kamna instalována, a to především její tepelně-izolační vlastnosti a oblast a podnebí, ve které váš dům stojí.

Tepelná ztráta domu se počítá při venkovní teplotě -15 °C, průměrná teplota v zimě je dle oblasti ale zhruba kolem 0 °C, v tu chvíli je pak tepelná ztráta poloviční.


Jak tedy spočítat výkon kamen?

Na tuto otázku neexistuje univerzální řešení a vzorec. Pro chaty se špatnou izolací, kde se bude topit pouze nárazově, a v oblastech s chladnějším podnebím počítáme jmenovitý výkon:

2 kW na 20 m3 ± 15%


Naopak pro nízkoenergetické domy položené v nížinách s teplejším podnebím, které jsou trvale obydlené, počítáme jmenovitý výkon:

0,5 kW na 20m3 ± 15%


Na našem internetovém obchodě kupkamna.cz počítáme vytápěcí schopnost obecným pravidlem:

1 kW na 20m3


Pro výpočet požadovaného výkonu vždy doporučujeme využít služeb vašeho topenáře nebo kamnáře.

Pozor! Neplatí zde pravidlo čím více, tím lépe. Může to způsobit mnoho problémů.

Podobné články

    1. Cena:Jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodnout pro topení dřevem, jsou celoroční náklady na vytápění.Využitím spalování tuhých paliv lze tyto náklady výrazně ušetřit.Připravili jsme pro vás tabulku nastavenou na nejčastější formy topení každé kategorie, můžete si zde porovnat náklady vašeho vytápění.Tabulka ukazuje náklady při teplotě -15°C s výpočtovou tepelnou ztrátou 5 - 10 kW jedná se pouze o informační tabulku, data se mohou lišit vzhledem k nastavení jednotlivých parametrů.Zdroj: více informací včetně diskuze a interaktivní tabulku naleznete na TZB-Info ..

Vybíráte si krbová kamna, ale tápete nad otázkou, která jsou pro vás ta nejvhodnější?

Připravili jsme pro vás sérii článků, kde probereme tuto otázku a pomůžeme vám vybrat.